História
od 18. storočia
na hrade Ľubovňa
na výrobu liehu
Vzácny plán a ďalšie dokumenty podrobne popisujú nielen časové súvislosti vzniku liehovaru, ale aj to, kde, a z akých surovín sa v Ľubovni pred cca 250 rokmi pálil alkohol. Už podľa záznamu z r. 1747 bola časť žita, pestovaného pod hradom, odovzdaná miestnym „gorzelnikom“ na pálenie „gorzalky“ (všeobecný názov pre lieh z pšenice a iných obilnín, z ktorého sa vyrába napr. vodka). Z toho vyplýva, že pravá „gořalka“ sa v Starej Ľubovni pálila už v prvej polovici 18. storočia, čo je skôr ako sa pôvodne predpokladalo. Lieh sa tu teda vyrábal podobne ako u whisky – vykvasením zápary z obilia. Následné skladovanie prebiehalo v sudoch – síce ešte nie dubových a nie na obdobie min. 3 rokov, ktoré sa stanovili až po roku 1915.
rodiny
Na starú tradíciu liehovarníctva neskôr nadviazala staroľubovnianska rodina Morgenbesserovcov. Vo výrobe kvalitnej pálenky, nadväzujúcej na starú tradíciu, meranú tromi stáročiami, pokračuje aj spoločnosť Nestville Distillery. Okrem najmodernejšieho liehovaru a novej likérky vytvorila spoločnosť Nestville Distillery v Hniezdnom aj expozíciu liehovarníctva a s ním spojených remesiel na severnom Spiši, kde majú možnosť návštevníci zažiť a vidieť históriu a súčasnosť liehovarníctva v zaujímavej a atraktívnej forme. Prezentácia nie je iba o whisky, ale ide o expozíciu dokumentujúcu celú históriu liehovarníctva na severnom Spiši s modernými technológiami dneška. Aj to jeden zo spôsobov, ako chce spoločnosť zachovať pre mladú generáciu tieto tradície živé. Čo je dôležité, spoločnosť stavia na skutočnej tradícii, ktorá je dokázaná.